Τα 90χρονα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, 2015 η εκδήλωση «Ελένειο, 90 χρόνια επιτυχημένης εκπαιδευτικής πορείας» στην αυλή του σχολείου. Στο  επιβλητικό αυτό κτήριο που αναδίδει μέχρι σήμερα άρωμα ιστορίας, παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκειών, ζωντάνεψαν μπροστά σε κοινό πέραν των 1000 ατόμων, εικόνες από τη μέχρι σήμερα ιστορική πορεία του Ελένειου Δημοτικού Σχολείου.

Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους πρωτοστάτησαν στην ιστορική αναδρομή με την αναπαράσταση ιστορικών στιγμών και τη συμμετοχή τους σε χορωδία, όπου τραγούδησαν δύο ξεχωριστά τραγούδια με δημιουργό τον μουσικό μας Πίερο Κέζου με τίτλο «ΕΛΕΝΕΙΟ».

Πρωταγωνιστές σε αυτή τη βραδιά βεβαία δεν ήταν μόνο οι μαθητές του σχολείου αλλά και οι απόφοιτοι, οι οποίοι ξετύλιξαν το κουβάρι των αναμνήσεων στην αυλή του σχολείου, στις τάξεις τους, στην αίθουσα εκδηλώσεων και στους κήπους του σχολείου.

 

Δεν ήταν και λίγα τα χρόνια που πέρασαν από την αποχώρηση των μαθητικών τους θρανίων. Για κάποιους πέρασε μισός αιώνας. Ήταν γι’ αυτό που έτρεξαν με νοσταλγία να αναπολήσουν τα παλιά και να θυμηθούν τα όσα έζησαν στα ανέμελα σχολικά χρόνια. Ώριμοι και γκριζομάλληδες, αλλά με τη σκέψη να ζωγραφίζει την περίοδο που ξεκινούσαν τη ζωή, με όνειρα και ελπίδες.


Και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, οι εικόνες του χθες εναλλάσσονταν με τη συγκίνηση. Αναπόλησαν την αυστηρότητα των δασκάλων της εποχής, αλλά και τον σεβασμό στο πρόσωπό των εκπαιδευτικών, την υποχρεωτική μαθητική στολή με το άσπρο κολάρο και τη μπλε γραβάτα, τις σχολικές αίθουσες, την αίθουσα θεάτρου και την αίθουσα των δασκάλων που μετατράπηκε σε αρχηγείο του ΓΕΕΦ το 1974.
Είπαν και χαριτολόγησαν και για πολλά άλλα. Κοινή διάθεση όλων να είναι υγιείς και να συναντηθούν και πάλι, όλοι σύντομα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν και έφεραν επάξια σε πέρας η ad hoc επιτροπή των 90χρονων στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Ανδρέας Αγρότης (απόφοιτος), Ρένα Φώτσιου (Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου), Λία Κιτρομηλίδου (Διευθύντρια του σχολείου), Δήμητρα Μέσσιου (οικεία Επιθεωρήτρια) και οι απόφοιτοι Καίτη Οικονομίδου, Ελένη Πελίδου Κοντεάτη και Νάνσυ Ιερωνυμίδου Στυλιανού.

Τόσο οι διοργανωτές, όσο και όλοι οι απόφοιτοι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσοι στήριξαν με κάθε τρόπο την εκδήλωση κυρίως σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι.
Πάντα τέτοια!!!!!

 

 

Πιο κάτω ακολουθούν οι σκέψεις και αναμνήσεις όπως καταγράφηκαν από τους απόφοιτους στο Λεύκωμα αναμνήσεων την ημέρα της εκδήλωσης:


"Υπέροχα να ξαναβλέπει κάποιος τους χώρος που ξεκίνησαν όλα." Π.Γ. 1966


"Μας ξυπνήσατε πολλές αναμνήσεις." Μ.Ι


"Ευχαριστούμε για την ωραία ανάμνηση του αγαπημένου μας σχολείου." Ν.Λ. 1977


"Αξέχαστες αναμνήσεις. Σε ευχαριστώ Ελένειο." Ρ.Φοιν.


"Στους δασκάλους του Ελένειου σίγουρα χρωστάμε το ΕΥ ΖΗΝ μας." Δ.Γ.


"Τι να πρωτοθυμηθούμε, τον σκελετό στο Θέατρο, την αίθουσα των δασκάλων που μετατράπηκε σε αρχηγείο του ΓΕΕΦ το 1974, της αταξίες και τις τιμωρίες; Αγαπώ αυτό το σχολείο." Μ.Λ. 1977


"Η χαρά μεγάλη ..... η καρδιά κτυπά δυνατά." Γ.Λ. 1972


"Είμαι περήφανος διότι εφοίτησα στο σχολείο αυτό." Θ.Κ.

 

"Η εποχή της αθωότητας αναβίωσε έστω και για λίγα λεπτά. Απλά όμορφες αναμνήσεις" Κ.Τ. 1970"


"ΜΠΑΜ - ΜΠΟΥΜ ΕΛΕΝΕΙΟ !. Θα σε θυμάμαι για πάντα." Ξ.Λ. 1974


" Ελένειο μου σε ευχαριστώ για τις απίθανες στιγμές που έζησα μαζί σου." Δ.Τ. 1974