Ιστορικό σχολείου

Το Δημοτικό Σχολείο «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» είναι ένα από τα παλαιότερα  σχολεία της Λευκωσίας.

Η ιστορία του σχολείου μας αρχίζει το 1925, όταν ο Κωνσταντίνος Λοϊζιδης (1862 – 1937), μεγαλέμπορος της Λευκωσίας για να τιμήσει τη μνήμη της κόρης του Ελένης που είχε πεθάνει το 1919 σε ηλικία 22 χρονών, αποφάσισε με δική του δωρεά να κτίσει το «ΕΛΕΝΕΙΟΝ».

Με πρώτο διευθυντή τον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο ο οποίος το υπηρέτησε για 22 συνεχόμενα χρόνια, το «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» καθιερώθηκε ως ένας πνευματικός πυρήνας της Λευκωσίας, ένα σχολείο με τεράστια αίγλη από τις τάξεις του οποίου αποφοίτησαν σημαντικές προσωπικότητες του τόπου.

Στις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του σχολείου μας, αποφοίτησαν μεταξύ άλλων : δύο πρώην Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο εθνικός αγωνιστής του 1940 Ροδίων Γεωργιάδης και ο γιατρός και λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης.

Κατά τα νεότερα χρόνια αποφοίτησαν από το σχολείο μας πολλοί άλλοι σημαντικοί πολίτες της χώρας μας όπως ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ιάκωβος Πατάτσος του οποίου και το άγαλμα βρίσκεται έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.


Στυλοβάτες του οι ακούραστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι το υπηρετούν με ευσυνειδησία και άρτια επιστημονική κατάρτιση με αγάπη και αφοσίωση για τα παιδιά με απώτερο σκοπό την απόλυτα επιτυχημένη πορεία του η οποία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται.

Από τη σχολική χρονιά 2013 – 2014 το «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» λειτουργεί και  ως Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο προσφέροντας σίτιση, βοήθεια στην κατ’ οίκον εργασία, μαθήματα Αγγλικών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τέχνης, Μουσική, Θέατρο, Αθλοπαιδιές κατά τις απογευματινές ώρες.

Η σίτιση προσφέρεται στα πλαίσια του προγράμματος «Μαγειρεύω και Προσφέρω» του ιδρύματος «Σοφία για τα παιδιά». 

Επίσης κατά την ίδια σχολική χρονιά λειτούργησε και το Δημόσιο Νηπιαγωγείο «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» το οποίο στεγάζεται στην αυλή του σχολείου.

Επιθυμία όλων των εκλεκτών και πιστών φίλων του Ελενείου είναι η συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του.

Δέσμευση των εκπαιδευτικών του Ελενείου είναι να διατηρήσουν τη δόξα του ιστορικού αυτού σχολείου αλλά και να κρατήσουν τη φλόγα της μάθησης άσβηστη.

 

23/01/2015

 

 

ΤΟ  ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ  ΤΟΥ ΕΛΕΝΕΙΟΥ

 

 

 

ΑΓΙΟΣ  ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΣ

Πρώτος Επίσκοπος και Προστάτης Λευκωσίας

Ο Άγιος Τριφύλλιος γεννήθηκε στην Κύπρο.  Σπούδασε δικηγόρος και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βηρυτό.  Εκεί, από ειδωλολάτρης που ήταν έμαθε για το Χριστό, πίστεψε και βαφτίστηκε  Χριστιανός.

Έτσι επέστρεψε στην Κύπρο για να διδάξει τον Χριστιανισμό.  Δίδαξε μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα σαν μαθητής του πρώτα και μετά σαν διάκονός του.  Στη συνέχεια έγινε ο πρώτος επίσκοπος στην πόλη των Ληδρίων, δηλαδή της Λευκωσίας.

Ο Άγιος Τριφύλλιος ήταν ανάμεσα στους Κύπριους επισκόπους που πήραν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο μαζί με τον Άγιο Σπυρίδωνα.  Εκπροσωπούσε δε την επισκοπική του έδρα, που ήταν τότε η Λήδρα, η σημερινή Λευκωσία.

Όταν πέθανε, το λείψανό του τάφηκε στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Οδηγήτριας στη Λευκωσία και βρισκόταν εκεί μέχρι που ο ναός καταστράφηκε κατά τις αραβικές επιδρομές.

Οι υμνογράφοι τον χαρακτηρίζουν ως πρώτο Επίσκοπο της Λευκωσίας.  Τη μνήμη του γιορτάζουμε στις 13 Ιουνίου.

Ο Δήμος Λευκωσίας θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Τριφυλλίου, Πρώτου Επισκόπου και προστάτη της Λευκωσίας αποφάσισε την ανέγερση μικρού ναού στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου «ΕΛΕΝΕΙΟΝ».

Ο θεμέλιος λίθος κατετέθη στις 13 του Ιούνη 1991 επί δημαρχίας του κυρίου Λέλλου Δημητριάδη.